ביולי 2016, העבירה הכנסת חוק שמחייב זוגות שעומדים להתגרש לעבור הליך של גישור לפני שהם ניגשים לתביעות משפטיות. על פי החוק, מחויבים בני הזוג לגשת אל מגשר ולנהל שם את תהליך הגירושים על מנת להגיע להסכמות, ולא למהר ולפנות אל בית משפט, דבר שגם מוביל פעמים רבות לקרע עמוק יותר ביחסים ביניהם, וגם לעומס בלתי נסבל על המערכת המשפטית.
חוק זה מבליט את נחיצות הפרקטיקה של גישור כיום. מה שעד לפני שלושים או עשרים שנה, כמעט ולא היה מוכר, כיום הופך להיות כלי מאוד חשוב, הן בידיי המתדיינים והן בידיי מערכת המשפט, אשר לא פעם שולחת את הצדדים אשר עומדים מול השופט אל תהליך הגישור במטרה לערוך את ההתדיינות מול מגשר מוסמך, בהליך קצר והרבה יותר נוח.
מה זה גישור וכיצד הוא יכול להשפיע עלינו
גישור הוא הליך במהלכו שני צדדים מסוכסכים, בין עם זה סכסוך משפחתי, עסקי או אחר, ניגשים אל מגשר (זה יכול להיות מגשר שעובד עם בתי המשפט וזה יכול להיות מגשר מוסכם על שניהם, חפשו לדוגמא בגוגל "גישור בתל אביב" ותמצאו מאות תוצאות), מביעים בפניו את הטיעונים שלהם, מציגים את העמדות והאינטרסים שלהם, וביחד מנסים להגיע להסכמות בנושא.
ההבדל בין הליך גישור להליך משפטי מתבטא ב-3 נקודות עיקריות:
נקודה ראשונה, הליך גישור הוא הליך קצר מאוד, בדרך כלל הוא מתמצה ב-10 מפגשים פלוס מינוס, לא מדובר בהליך שלוקח חודשים או שנים, כמו הליך משפטי רגיל. מה שאומר, שזה גם עולה הרבה פחות כסף והוא יותר חסכוני.
נקודה שנייה, מדובר על הליך וולונטרי, אומנם החוק כיום מחייב זוגות לגשת להליך כזה, אך בדרך כלל לא חייבים, אנשים ניגשים אליו מתוך רצון. זה להבדיל להליך משפטי, שיש מקרים שנגררים אליו מחוסר ברירה. חשוב להדגיש, שני הצדדים מקבלים על עצמם להסכים לכל מה שנקבע בהליך ולא לערער על כך. גם המגשר עושה זאת כמובן באופן וולונטרי והוא מחויב לשמור על אובייקטיביות, סודיות, ולהיות קשוב לשני הצדדים גם יחד.
נקודה שלישית, זו מתקשרת לנקודה השנייה. הליך גישור הוא לא הליך שיפוטי ולא נועד לומר מי צודק ומי לא. הוא נועד להוביל למצב ששני הצדדים יצאו עם הסכמות, יקבלו חלק ממה שהם רוצים בידיעה ברורה, שהם לא יכולים לקבל הכל. בהליך משפטי רגיל, ייתכן ואחד הצדדים יצא עם הכל וייתכן ששני הצדדים יצאו עם חצי תאוותם בידם. להליך גישור נכנסים בידיעה ברורה, שכל צד יצטרך לוותר, ההבדל הוא, שהם עושים זאת בהתדיינות, בהסכמה ומתוך הבנה שכל אחד שומר על האינטרס של.
הליך הוא מקובל מאוד היום בעולמות תוכן שונים, כשללא ספק גישור במשפחה נחשב לאחד ההליכים המקובלים ביותר. הסיבה לכך היא פשוטה, זה הליך שיכול לשמר את הקשר בין בני הזוג, גם אחרי הפרידה, בצורה נעימה ומכובדת, למען הילדים ולמענם.