מסחר בבורסה משתדרג מיום ליום. הנהלת הבורסה לניירות ערך עושה מאמצים עיליים להפוך את חויית המסחר לאיכותית ככל האפשר. מביני העיניין שומעים ורואים כותרות העוסקות בירידה במחזורי של מסחר בבורסה אך באותה נשימה עושה הנהלת הבורסה לניירות ערך מאמצים לתקן עיוותים, לשפר ולהפוך את חויית המסחר לדבר האימיתי שרואים מעבר לים. אם בוחנים את המהלכים האחרונים שביצעה הנהלת הבורסה רואים שמעבר לקביעת נהלים קשוחים הנוגעים לפרסום הודעות עשתה הבורסה לניירות ערך צעדים משמעותיים עת הוסיפה מסחר באופציות על מגוון רחב של מניות כגון: טבע, כיל, לאומי, פועלים, ישראמקו, רציו ועוד…
מסחר בבורסה – נהלים חדשים בישראל
היתה זו סנונית ראשונה שבישרה "אנחנו כאן" ונעשה הכל בכדי לשפר את חויית המסחר. ומאז הנהלת הבורסה לא שוקטת. הארכת שעות המסחר בבורסה (ליצירת יותר שעות חפיפה מול הבורסות בארצות הברית), הוספת מסחר באופציות שתדירות פקיעתן היא כל שבוע בכדי לשפר נזילות המסחר ובכדי ליצור יותר מוצרים סחירים על המדף. בבורסה נסחרים מספר רב של מוצרים פיננסים שונים כמו מניות, קרנות ואג"ח. אחד מהמטרות זה להפוך את המסחר במוצרים שונים נסחרים בשוק ההון תחת מוסד אחד שמפקח את המחירים ובודק שכולם עומדים בכללים בלי לפגוע בהשקעות של לקוחות. לאחרונה נשמעים קולות (עדיין לא רשמי ולא אושר) שהבורסה עושה מאמצים להגדיר נהלים העוסקים במסחר אלגוריתמי (רובוטים). הגדרות שיאמרו בקול אחד חד וברור מה מותר ומה אסור לעשות כשמפעילים רובוטים למסחר בבורסה. ב 1990 המסחר בבורסה הפך להיות אלקטרוני וזמין להרבה אנשים דרך רשת אינטרנט. מצד סוחר פרטי צריך מאוד להזהר במסחר כי השקעות שלו הרבה יותר נמוכות מחברות גדולות או בנקים ובגלל מנוף גדול החשבון מסחר שלו לא תמיד יכול לעמוד בתזוזות של שוק.
ניסיונות הנהלת הבורסה לשפר את חווית המסחר ניכרים לעין וכל צעד שיעשה בעיניין עשוי רק להוסיף עיניין לסוחרים בבורסה. נכון שלא כל כלי המסחר בבורסה מוצלחים ובוודאי שיש עוד הרבה מה לשפר אך אין כל ספק שטוב לדעת שיש מישהו שעושה מאמצים לשדרג את המסחר בבורסה. הפיקוח בבורסה בשנים האחרונות נהיה הרבה יותר חזק. סוחרים ובתי השקעות צריכים לעמוד בתנאים מסויימים כדי לקבל אישור למסחר בבורסה לניירת ערך.